Svinestek er deilig - og magert kjøtt. Med ditt favorittkrydder og finhakket sopp eller løk i den magre sausen kan dette bli en kongemiddag!
Skjær bort fettet på ribba.
Prøv mager fisk, som f.eks. juletorsk og lutefisk med deilig ertestuing. Styr unna ribbefettet!
Kalkun og kylling er smarte middagsvalg i julen. Fjern skinnet, så er resten av kjøttet magert!
Mange velsmakende posesauser (peppersauser, kjøttkakesauser, brun saus med og uten løk, viltsaus, rødvinssaus, lammesaus og hvit saus) har mindre enn 5 % fett - velg disse.
Grønnsaker med godt krydder gir god metthetsfølelse uten å inneholde fett. Samtidig gir de mye kostfiber. Dette bidrar til å regulere magen.
Hvordan blir julefeiringen for en som er slankeoperert? Hva kan man spise til jul? Hvordan skape kos med sunnere og mindre fet mat? Vi har spurt pasienter og fagpersoner. Her får du deres råd og erfaringer.
Generelt kan man si at overvektsopererte vil prøve å spise julemat som andre. Mye av poenget med gjennomgått operasjon er at man skal kunne spise vanlig mat, men at man må begrense seg når det gjelder mengde. Noen vil nok føle at man kan reagere med ubehag grunnet en ikke uvanlig kroppslig reaksjon ved inntak av energitett mat. Nysgjerrigheten er stor når det gjelder hva de kan spise, så de fleste vil nok prøve seg på julemat som alle andre og tåler det gjerne bra i små mengder.
> Slik oppleves julen for slankeopererte
> Ernæringsfysiologens tips for julen
> Anitas jul - fokus på gode opplevelser og aktiviteter
> Hannes jul – før og etter slankeoperasjon
> Solaugs første jul etter operasjonen
> Ernæringsfysiologens 5 smarte råd for å holde vekten gjennom julen
Unni Larsen er 45 år og har gjennomgått en gastrisk sleeve-operasjon ved Volvat Stokkan. Hun har gått ned 47 kg siden operasjonen og vært stabil i vekt i lang tid. Hun ønsker ikke å gå ned mere, men opprettholde vekten i årene fremover. Hun klarer å innta noe større mengder nå, og det er derfor viktig for henne å ikke velge feil mat. Hun forteller at hun fokuserer på vanlig mat og regelmessige måltider. Det kommer hun også til å gjøre i jula.
Maten betyr ikke det samme for henne nå som før operasjonen da fokuset på mat har endret seg. Hun sier at hun også har sluttet med å finne unnskyldninger for å spise litt ekstra. Unni forteller at hun spiser nesten ikke søtsaker og kaker, men at hun har tenkt å kose seg med god mat i jula, uten å fråtse. Et glass vin kommer hun også til å unne seg.
Unni har uttalt at livet etter operasjonen har vært helt fantastisk, og forteller til de som skal gjennomføre en slankeoperasjon at livet vil bli godt!
Her kan du lese mer om hvordan livet etter operasjonen har vært for Unni
Julen er tradisjonsrik. Vi spiser julemat og deltar i juleselskaper. Kostholdet i julen er ofte litt annerledes enn i resten av året. Vi har spurt klinisk ernæringsfysiolog ved Volvat Majorstuen Janne Langehaug Antonsen om hvordan vi kan gjøre julefeiringen litt sunnere.
Til selve julemiddagen har du lov til å unne deg det du helst vil spise. Etter overvektskirurgi kan du også spise samme maten, men tilpass mengden og vær nøye med å tygge maten godt. De andre dagene er det lurt å tenke på måltidsrytmen og sammensetning av matvarer du velger, spesielt den typiske julematen bør være et middagsvalg.
Både ribbe og pinnekjøtt inneholder veldig mye fett og kalorier. Forsøk å skjære vekk det synlige fettet og velg rikelig med magert tilbehør. Det er ekstra viktig å tenke på den smarte tallerkenen disse dagene!
Velg mager fisk, for eksempel juletorsk, til middag i løpet av julen. Lutefisk er også magert, så lenge tilbehøret er magert. Lag ertestuing og unngå ribbefettet. Lag eventuelt hvit saus på lettere melk. Bacon inneholder mye fett. Bruk heller smårettskinke, spekeskinker eller kalkunskinke som du skjærer i små terninger og steker sprø i pannen.
Kalkun og kylling er også smarte middagsvalg i julen. Fettet på kylling og kalkun sitter rett under skinnet. Fjern skinnet, så er resten av kjøttet magert! Velg helst ”stuffing” av frukt og grønnsaker fremfor farseprodukter. Fyll for eksempel kalkunen med 4-5 epler i båter og 250 g stenfrie svisker. Beregn 45-60 minutter ekstra steketid.
Svinestek er også magert kjøtt. Lag en mager saus ved siden av. Lages sausen fra bunnen av, er det viktig å ta utgangspunkt i en mager sjy/meljevning og jevne den til den blir tykk. Eksperimenter med krydder for å sette smak, eventuelt bland i finhakket sopp eller løk.
Det finnes også mange posesauser med mindre enn 5 % fett å få kjøpt, for eksempel peppersauser, kjøttkakesauser, brun saus med og uten løk, viltsaus, rødvinssaus, lammesaus og hvit saus.
Grønnsaker, rå eller kokte, bør utgjøre om lag en tredjedel av julemiddagen. Velg for eksempel blomkål, hodekål, surkål, brokkoli, tomater, agurk, mais, rødbeter, løk, sopp, stangselleri eller gulrøtter. Grønnsaker gir god metthetsfølelse uten å inneholde fett. Samtidig gir de mye kostfiber. Dette bidrar til å regulere magen.
Grønnsaker motvirker både forstoppelse og løs mage som kan oppstå ved mye fet mat. La derfor grønnsakene utgjøre en tredjedel av tallerkenen og fordel resten av porsjonen mellom potet/ris/pasta/kornprodukter og kjøtt/fisk/egg/melkeprodukter/saus.
Det finnes mange magre eller mindre fete julepålegg; fiskepudding, roastbiff, eggerøre laget på vann, juleskinke, syltetøy, mager leverpostei, spekeskinke uten synlig fett og kabaret (med egg, reker eller fiskepudding og rikelig med grønnsaker), med mer. Laks og ulike sildeslag inneholder mye av det gunstige umettede fettet og er bedre valg enn helfet ost og fete kjøttpålegg. På grunn av det høye fettinnholdet er det likevel lurt å begrense mengdene.
Bruk rikelig med frukt og grønnsaker, også til brødmåltidene! Sett farge på pålegget med paprika, tomater, agurk, salat, rødbeter, og så videre.
La også frukt og grønnsaker være naturlige mellommåltider i julen, som resten av året. Det er mye bedre å velge noe frukt og tørket frukt enn bare konfekt og julegodteri. Marsipan, mandler og nøtter har et svært høyt innhold av fett, og dermed kalorier. Mye av dette fettet er gunstig fett, men det er viktig å huske på at alt fett gir like mange kalorier og for mange kalorier gjør det vanskelig å holde vekten stabil.
Desserter er gjerne kaloririke. Smarte desserter kan du også lage ved å bruke friske, fryste eller hermetiske bær eller frukt og servere dette sammen med yoghurtis, sorbetis, Kesam (vanilje) eller vaniljesaus. Det finnes flere typer yoghurtis å få kjøpt med mange ulike smaker; vanilje, bær, karamell og sjokoladebiter.
Det er godt med en frisk avslutning på et stort og fettrikt måltid, server for eksempel en fruktsalat sammen med yoghurt eller vanilje-Kesam!
Det er ikke nødvendig å bake syv slag julekaker – velg noen få slag eller reduser porsjonene. Det er unødvendig å ha julekaker til langt ut i januar …
Velg gjerne gjærbakst, rullekake med lett-syltetøy, sukkerbrød med vaniljesaus og frukt eller bær istedenfor tunge sjokoladekaker eller søte og fete julekaker.
Benytt de rolige juledagene til å gå turer eller finne frem ski, skøyter eller sparken hvis været tillater det. Delta i leken med barn og barnebarn eller be med deg noen på dans! Det spiller ikke så stor rolle akkurat hva du finner på, hovedsaken er at du er i bevegelse.
«Denne julen gleder jeg meg til å kunne fokusere på gode opplevelser og aktiviteter sammen med familien :-) Før har det vært mye fokus på god mat, kaker og godteri. Det er det i år også, men på en helt annen måte. Vi er en familie på fem med tre tenåringer i hus som vil at vi skal holde på våre mattradisjoner. Det skal vi gjøre, men det jeg har tenkt å gjøre er å spise samme mat, men i mindre mengder. Jeg skjærer bort fettet, holder meg unna karbohydrater og fete sauser. I julen spiser vi mye kjøtt, fisk og kylling så det er ikke vanskelig å få i seg nok proteiner. Selv om det er ferie holder jeg meg til å spise hver 3. time, da kommer ikke godtesuget så ofte. Jeg kommer til å unne meg litt ekstra i julen, men alt med måte. Når vi har fri har vi bedre tid til å være aktiv også så det kommer jeg til å prøve på i julen.
Det er lurt å ha sunne alternativ i skap og skuffer så blir ikke fristelsen så stor.
I familieselskap kommer jeg til å smake på god mat og kaker, men i små mengder. Det jeg gleder meg mest til denne julen er faktisk å ikke være så opptatt av mat siden det har tatt mye av min tid før.
Vær bevisst i dine valg, men bli ikke hysterisk.
Det er ikke vits å spise seg dårlig, det er bedre å kose seg med litt og nyte det nye livet vi har startet på.»
«Jeg har alltid vært glad i julen og alt det fine den bringer med seg. Tradisjoner med advent, pynting, sosialt samvær, juleprogrammer på tv, juletre, gaver… og tradisjonene med mat og kaker … Eller det vil si … maten og fokuset rundt mat har jeg aldri vært så glad i. Det var alltid mye negative følelser forbundet med dette.
De fleste kvinnene i min familie har en BMI fra 40 og oppover …
I julen ble det så synlig hvorfor. Det var overflod og overspising fra morgen til kveld, dag etter dag. Det var spising, sukking og klaging … knapper ble kneppet opp … det ble pauser på sofaen for å få maten til å synke. Det var et trist skue.
Det er en myte at matgleden ødelegges etter operasjon. For meg ble det det motsatte; endelig kunne jeg glede meg over måltidene, nyte maten med god samvittighet og heller ha fokus på det sosiale rundt bordet.
Den gode følelsen når jeg bestemte meg for å bytte ut noen av de feteste tradisjonene. Julekaker av flere slag ble til færre. Julegodteriet står ikke lenger fremme til enhver tid, men settes helt bevisst vekk i lengre perioder. Middagen på julaften er «helllig», den fikk forbli så godt som uendret (i smug byttet jeg ut smør, fløte og sukker, men det er fortsatt en hemmelighet). Første juledag derimot – ingen fete rester ble servert til frokost, og middagen ble byttet ut med enten nydelig kveite eller et eksklusivt hummer-måltid. Ny tradisjon ble opprettet på 2. juledag. Da ble stor-familien invitert og fikk godte seg med rester av fet og tungt fordøyelig mat, og når gjengen formelig gled ut døren – ble maten med på lasset. Og med det ble det satt en stopper for julens utskeielser. Romjulen ble fylt med «hverdager» slik at vi igjen kunne bygge opp forventninger til nyttårsmiddagen!
Det er lett å finne unnskyldninger for dårlige valg. Det er lett å tenke at vi holder på tradisjonene av hensyn til andre. Sannheten er at ikke èn eneste gang har jeg hørt familien klage eller stille seg negative. Ingen har savnet noe, de har derimot fått tilført noe nytt og bedre. Det føltes godt å gjøre noe bra for meg selv, og enda bedre føltes det å gjøre dette for barna mine.
8 år har gått, og de nye tradisjonene holdes i hevd, og jeg vet at barna mine vil ta med seg de nye gode vanene videre i livet.»
«For overvektsopererte kan julen virke slitsom og utfordrende. Høytiden er for mange synonym med både mye mat og usunn mat. Dette blir min første jul etter operasjonen, og jeg må innrømme å ha tenkt det ville bli kjedelig. Derfor har jeg valgt å bruke dette som en mulighet for noe positivt. Denne julen er mitt personlige prosjekt å oppfordre både meg selv og de rundt meg til å finne andre måter å kose seg på. Når alt kommer til alt, er det jo ingen grunn til at fett og sukker skal være viktigere i julen en fellesskap med våre nære, aktiviteter vi elsker, eller kanskje et langt boblebad? Hvis man tar seg tid til å planlegge måltidene, og finner andre kilder til julestemning, er det ingen grunn til bekymring. For meg blir det å feire julen i visshet om at jeg er sunnere enn noen gang den beste gaven jeg kunne bedt om.
Hilsen Solaug Trøan Ellefsen, 22 år, operert ved Volvat Stokkan.»
Her kan du lese mer om pasientenes erfaring etter slankeoperasjon!
av Elisabeth Birkeland, ernæringsfysiolog
Vekttap bør ikke være i fokus nå i juletiden, tenk heller at du skal være vektstabil. Det er lov å kose seg, men gjør det på en god måte. Det kan du klare ved å ha fokus på fem enkle og gode spilleregler:
Husk at de magre sausene også kan være smakfulle! :)
Ha en riktig god og vektstabil jul!
Volvat Slankeoperasjon Bergen
Telefon: 940 00 760
Kontakt Volvat Overvektskirurgi Bergen
Volvat Slankeoperasjon Trondheim (Volvat Stokkan)
Telefon: 468 51 004
Kontakt Volvat Overvektskirurgi Trondheim (Volvat Stokkan)