
Gastrokirurg Hallvard Græslie ved Volvat Bergen intervjuet om om overvektskirurgi (06.07.17)
Foto: Britt Embry
Overvektskirurgi er det eneste som dokumentert kan gi en langvarig løsning mot sykelig overvekt. Hos Volvat gir ledende kunnskap og erfaring innen behandling av overvekt mulighet til et sunnere, mer aktivt og mer sosialt liv.
I løpet av de siste tiårene har man i Norge opplevd en kraftig økning i antall overvektige barn, ungdommer og voksne. Populært kalt "amerikanisering", ser vi at en livsstil med mindre fysisk aktivitet og økt tilgang til usunn mat ofte har en negativ innvirkning på helse og livskvalitet.
For mange som opplever å bli sykelig overvektig, er det kroppen sin egen biologi, utviklet over millioner av år, som gjør det ekstra vanskelig å slutte å spise.
– Like rundt årtusenskiftet merket jeg at flere og flere henvendelser angikk overvekt og problemer rundt det, sier Hallvard Græslie, gastrokirurg ved Volvat Bergen.
– Vi har vært ganske raske til å ta igjen USA sin livsstil når det gjelder lite bevegelse og usunn mat. Kombinert med måten menneskets hjerne og hormoner fungerer, kan dette for noen skape utfordringer som er vanskelig eller umulig å behandle uten kirurgi.
Vårt moderne liv har på mange måter gjort hverdagen enklere. Maskiner og motorer har overtatt det meste av fysisk krevende arbeid, og blir man sulten, så er kaloririk mat tilgjengelig med kun et sveip av bankkortet.
– Dyr spiser alt de kan, for det første fordi mattilgangen ofte ikke er så god og de har et kosthold med lite variasjon, og fordi de er mye på energikrevende vandring. De har da vanskelig for å legge på seg. Slik var det også for mennesker, men hos mennesker kan man si at før så sprang maten foran oss og vi sprang etter, og da ble man slank. Nå står maten i bås, og vi sitter i sofaen og har mindre aktivitet og kroppsarbeid, pluss lettere tilgang til billig, usunn mat, sier Græslie.
I USA og England skyldes årlig sammenlagt 450 000 dødsfall overvekt. Fortsetter trenden i Norge slik den gjør i dag, vil vi også her se flere og flere overvektsrelaterte dødsfall.
– En av de viktige årsakene til økningen i antall overvektige i Norge, skyldes politikk på høyt plan, hvor man tillater lave priser på usunne produkter, forklarer Græslie.
Matvareindustrien betaler penger for at deres varer skal stå først eller sist i butikken, slik at kunden ikke kan unngå å se eller bli fristet av dem.
– Mange av disse firmaene er svære, viktige industriplasser i Norge, og ingen politikere tør å ta den kampen, selv om problemene det skaper er like farlig som å røyke. Røykeloven har medført mye bra, selv om man ikke skal trekke direkte sammenligning med hvordan tilgangen på usunn mat skal håndteres. Visse sykdommer kan også bli verre og verre jo høyere opp i vektklasse man kommer, advarer spesialisten.
Med snart 30 års bakgrunn som kliniker innen medisin og kirurgi, har Hallvard Græslie jobbet med overvektskirurgi i 17 år. Græslie er blant dem som har vært grunnleggende i utviklingen av dette medisinske feltet i Norge.
– Noe av det verste jeg hører, er når noen sier til en sykelig overvektig person at de trenger jo bare å spise mindre og trene mer, sier Græslie.
Når menneskekroppens naturlige energiforventninger settes i en unaturlig situasjon der næring tilføres i for store mengder, forsøker kroppen å tilpasse seg den nye situasjonen. Samspillet mellom den individuelles hjerne og hormoner blir da avgjørende for hvilken effekt all den ekstra næringen har.
– Det ligger biologiske årsaker bak om den primitive hjernen er sterk eller svak hos en person. Å få kontroll på en som er sterk, er ikke så enkelt som å bare spise mindre og gå ut og trene mer, sier Græslie.
Hjernen styrer både appetitthormon og metthetshormon. Disse hormonene styrer igjen hjernen, og kroppen forøvrig, avhengig av hvor mye det ene hormonet påvirkes av det andre. Det kan da skje at hjernen ikke er klar over at kroppen mottar for mye næring, ettersom den er biologisk utviklet til å ville ha mer.
– Dette gjør det vanskelig å styre appetitt og metthet med bare fornuft og selvkontroll, fordi man hele tiden har et overveldende sug etter å spise. Klarer man allikevel å gå ned i vekt uten kirurgi, så er dessverre sjansene for å gå opp igjen veldig høye.
Mange forsøker å løse problemet med medikamenter.
– Man har ikke helt funnet svaret på hvorfor noen mennesker er for tynne og noen er for tykke. Da hadde vi helt sikkert hatt et medikament som blokkerer metthetshormoner og appetitthormoner mer effektivt enn de man har i dag. Vi har bare ikke knekt koden enda, og for sykelig overvektige som har prøvd alt annet, er kirurgi per i dag den beste løsningen, sier Græslie.
Ønsker man å gå ned i vekt ved hjelp av kirurgi, er det fem viktige ting man må tenke på.
– Først må man være sikker på at man virkelig ønsker å gå ned i vekt. Deretter må man vite at man er motivert til en slankeoperasjon, og med alvor har prøvd å gå ned i vekt på egenhånd, sier Græslie.
Det tredje man må tenke på, er om man har overvektsrelaterte sykdommer man vil bli kvitt, eller om man heller kunne tenke seg å fortsette med medisiner. Diabetes type 2, snorking, dårlig søvnkvalitet, trøtthet på dagtid, urinlekkasje, hjerte- og karsykdommer og kortere levetid er typiske overvektsrelaterte problemer.
– Har man for eksempel utviklet diabetes type 2, kan kirurgi gjennomført innen relativt kort tid fjerne sykdommen for godt. Venter man for lenge, blir sjansen mindre for å bli kvitt sykdommen for alltid, fordi systemet er gått trett og utviklet insulin-resistens, sier Græslie.
De to siste tingene man må vurdere, handler om hvilken livstil man ønsker å ha.
– Ønsker man seg et mer aktivt liv, eller er man fornøyd med et stillesittende liv? Sist, men ikke minst, så må man tenke på hvordan man ser for seg at livet med venner, familie og barn skal være. Mange har for eksempel et sterkt ønske om å kunne leke og holde tritt med barna, eller å gå turer i fjellet.
I samtale med kirurgen, vil man etter disse vurderingene kunne finne ut om man oppfyller kriteriene for en operasjon.
– Om ikke den mentale eller fysiske motivasjonen er helt på plass, så kan vi ta en samtale litt senere og høre hvordan det går. Vi vil ikke påføre folk en operasjon som de egentlig ikke burde hatt. Det etiske står kjempesterkt, og det vil jeg ikke avvike fra, konstaterer Græslie.
Mens en hver operasjon medfører muligheten for at pasienten ikke vil være tilfreds med resultatet, opplever Græslie at de aller fleste av hans pasienter er fornøyd.
– Man har opplevd folk som ikke er det, men det store gross er dem som er fornøyd, sier han.
– En av de fine historiene jeg har opplevd, er om gutten på 20 år som gikk og så på muligheten til å få lov til å kjøre lastebil i et firma, men som på grunn av sin overvekt ikke fikk lov. Men så ble han operert, og ett år senere får jeg høre at nå har han fått jobben. Det er også flere historier der folk er blitt toppturløpere, og historier om at nå kan de endelig være aktiv sammen med barna sine. Det er alltid hyggelig å få slike tilbakemeldinger, smiler Græslie.
Les om pasientenes erfaringer her!
Om hvorfor pasienter bør velge å la seg operere i Norge fremfor i utlandet, tenker Græslie følgende.
– Det er ikke rett å si at en operasjon i utlandet er farligere enn i Norge, ettersom risikoen ved å bli operert er til stede begge steder. Men en klar fordel med å la seg operere i Norge, er at man i etterkant slipper å kommunisere med legen kun via telefon og mail, men kan treffe oss direkte. Etter min mening bør det være avgjørende.
– I tillegg kan kunden finne trygghet i vår erfaring her på Volvat, både med anestesisiden, sykepleiersiden og kirurgsiden.
– Mange sier det har tatt dem tid å komme hit fordi det er litt skambelagt å måtte ty til å la seg operere for å gå ned i vekt, siden folk rundt dem sier de bare må spise mindre og gå ut og trene, sier den erfarne gastrokirurgen.
– Men så enkelt er det som sagt ikke for alle. Biologien kan overstyre tankeviljen og ta fra dem egen kontroll, og det er ikke noe man skal skamme seg over. Jeg sier, at ønsker du å investere i egen helse, så er det å gå ned i vekt, og da sannsynligvis med en operasjon, det beste du kan gjøre.
Hallvard Græslie har drevet med overvektskirurgi i form av laparoskopisk gastric bypass siden 2004, og utfører ca 100 slike inngrep pr.år. Har jobbet regelmessig med operasjoner innen gastrokirurgi og overvekt ved Volvat, Ulriksdal Sykehus Bergen siden 2009.
Les mer om Hallvard Græslie her!